Přestavba interiéru rodinného domu Na Lhotách

Přestavba interiéru rodinného domu Na Lhotách
Author: Peter Požár
Address: Na Lhotách, Kunratice, Prague, Czech Republic
Realization:2013


foto: MgA. Jiří Ernest
Dům respektive půl dvojdomu, je součásti obytného souboru „Na Lhotách“ navrženého kanceláří ADR v letech 2006-08.
Pro mladý pár, jemuž přestalo vyhovovat bydlení na předměstí Prahy, přišel koncept nízkých řadových a rodinných domů, navíc v blízkosti metra a veškeré občanské vybavenosti, ideální. Zadáním bylo  vyřešit interiér domu tak, aby odpovídal jejich novým požadavkům, pro život v malém domě ve městě.
Klientům se líbí funkcionalistický design a architektura, jsou příznivci klasického i moderního umění.
Ještě před zahájením spolupráce s architektem se majitelé rozhodli zrušit garáž, pro parkování jim stačí místo na vlastním pozemku před domem. Získaný prostor rozdělili na kuchyň, šatnu a sklad, přízemí má tak už pouze obytnou funkci i patřičné hygienické zázemí.
Nosnou myšlenkou interiéru se stal funkcionalistický design, inspirace materiály a tvaroslovím je jasná ve vstupní chodbě .Použil jsem travertinový obklad, křeslo Barcelona v černé kůži od Miese van der Roheho navrhl jsem  zrcadlo v chromovaném trubkovém rámu, konzolový stolek.
Z chodby se do hlavního obytného prostoru prochází kolem knihovny fungující zároveň i jako příčka oddělující jídelní část od vstupní. Vysoká knihovna má různě vysoké police, podepřené skleněnými podpěrami, aby se zdůraznily horizontální linie.
V obývacím prostoru je na čelní stěně travertinový obklad, zařízený je minimem nábytku. Pohovkami z bývalého domova, novými horizontálními skříňkami, konferenční stolek z ohýbaných trubek. Prostoru dominuje velký obraz od současného mladého malíře.
V kuchyni je vestavěné všechny standardní. Centrálně jsem umístili varný ostrůvek, který přechází do jídelního stolu. Pro nedostatkem úložných ploch, jsem vytvořili i mělkou skříňku na sklenky a šálky u vnitřní zdi. Takto jsem také ukrzl nešikovně umístěný rozvaděč elektřiny.
Ve varném ostrůvku jsou zásuvky s plnovýsuvy i zabudovaná vinotéka. Varná deska z bílého skla opticky splývá s bílou deskou z odolného corralitu, z něhož byla vyrobena i deska jak kuchyňského ostrůvku, tak také jídelního stolu. Dvířka kuchyňské linky byla vyrobena z lesklého bílého vysokotlakého laminátu. Samonosné trubkové jídelní židle se sedáky v dubové dýze jsou od bystřické firmy Kovonax. Právě ta dodala i na míru navržené ostatní chromované trubkové konstrukce použité v interiéru.
V pracovně je trubkový nábytek, židle s područkami, repliku slavného typu K10 v tradiční modré funkcionalistické barvě (Kovonax) , atypický psací stůl s malou zásuvkou. Komoda s corianovými úchytkami je od firmy Amos design, stolní lampa Artemide Tolomeo.
V ložnici jsou vestavěné skříně jsou proto na celou délku obou kratších zdí, uprostřed pak postel. Její záda tvoří také vestavěná skříň, která tak vizuálně rozděluje prostor na ložnici a šatnu. Niky po stranách nahrazují noční stolky, nad postelí je pak další nika s LED osvětlením pro umístění obrazu. V zádech postele jsou zabudovaná i výklopná malá svítidla. Proti lůžku je za výklopnými dvířky ukrytá televize. Celá ložnice je ve světle šedé barvě,
Ve skříni v ložnici je za dvířka skrytá malá televize.
Peter Požár
0 comments
add comment

buildings.morebuildingsarch Peter Požár