Byt Troja

Byt Troja
Realizace:2017
Užitná plocha:33 m2


Pro rekonstrukci garsoniéry v panelovém domě s výhledem na panorama Prahy investor oslovil 0,5 Studio, Pavla Nového a Víta Svobody, a to pro jejich zkušenosti s rekonstrukcemi interiérů a malometrážních bytů. Požadavkem byla celková rekonstrukce bytu o ploše 33 m².

Při řešení malometrážních bytů je důležité zachování volného prostoru pro aktivity obyvatele. Osvědčené postupy 0,5 Studia pro malometrážní byty jsou: sjednocení podlahy, použití jednotných materiálů a navržení vestavného nábytku. Základem je sdružování několika funkcí do jednotných bloků.

V bytě jsou instalovány tři hlavní úložné prostory. První je v pozici za vstupními dveřmi, ten pojímá pračku a šatnu. Šatna je určena převážně pro sezónní oděvy. Povrch této skříně tvoří zrcadlo, je instalováno na celou výšku skříně a tak opticky zvětšuje vstupní prostor. Skrze tento prostor se vstupuje do koupelny s  toaletou a sprchou. Druhá vestavná skříň přechází ze vstupní chodby do obytného prostoru. Tu tvoří části pro ukládání obuvi, na kterou navazuje obslužná kuchyňská část, obsahující vestavěnou troubu, pod níž je výsuvný spížní systém a lednici. Tato dominantní jednotná hmota skříně dále pokračuje šatní skříní a prostorem na osobní věci. Třetím úložným prostorem bytu je prostor pod postelí.
V obytném prostoru se spojují funkce přípravy pokrmů a trávení volného času. Pro nové uspořádání bytu, odpovídajícímu požadavkům investora, bylo nutné změnit původní pozici kuchyně. Nová vestavná kuchyňská linka je utilitární, avšak navržena tak, aby odpovídala prostorovým potřebám přípravy jídla. Obytný prostor je dále zařízen sedačkou a jídelním stolem.
Jedna stěna obytného prostoru je očištěna a tak se v  prostoru objevuje prvek betonu, přirozené nosné konstrukce panelového domu.
Vstup do ložnice z obytného prostoru je skrze posuvné dveře. Spací kout je obložen březovou překližkou a je komfortním místem pro odpočinek.
Velkorysý balkon přístupný z  obytného prostoru je přes celou délku dispozice bytu a přes léto umožňuje příjemný odpočinek s panoramatickým výhledem na Prahu.
Podlaha v celém bytě je řešena jednotnou, polyuretanovou stěrkou. Povrchy vestavných truhlářských prvků jsou v kombinaci šedobílé a přírodní barevnosti dřeva.

Minimální rozměry garsoniéry jsou využity v maximální možné míře. Interiér je kultivovaně zpracován a dává možnost pro co největší využití volného prostoru. V  realizaci se podařilo dosáhnout cíle vytvořit současně vypadající bytu vhodný pro plnohodnotný život, byt, který neslouží pouze pro přespávání. Rekonstrukce bytů v  panelových domech jsou v  současné době pro architekty velkou výzvou a žádaným úkolem. Dožívající interiéry bytů hledají nová řešení v duchu současných požadavků.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od 0,5 Studio